Haaa meh kita list down bahan2 pastri dia...
Pastri
tepong gandum
marjerin
air
Inti kueh ripap
kentang (dipotong dadu.tapi kalu nak potong triangle ker...sfera ke...buleh jer...)
bawang kecik,bawang putih,halia,udang kering (kasi tumbuk sumer skali)
serbuk kari daging (bancuh dengan air)
daging ayam cincang
bawang goreng
minyak
Cara membuat :
PASTRI
gaulkan tepong gandum dengan marjerin dan air secukup adunan dan jadi doh
INTI
panaskan minyak
tumiskan bahan2 yg ditumbuk
masukkan serbuk kari yg dah dibancuh
masukkan ayam cincang
masukkan air
masak sampai empuk
bubuh garam,gula secukup rasa
bila dah empuk last skali buh la bwg goreng.
Lepas tu komer doh kan kecik2....kasi leper dgn penggelek...tak kisah la nak buat bentuk apa pun...
lepas tu komer kelim tepi dia lawo2...usah ikut kekeliman aku yg jelita tu....hehehhehe
lepas tu komer goreng le...deep fry yer...sampai kekuningan...usah kehitaman....
walaupun rupa mu terkembong2 tapi raaasa muuuuu...menjadi pojaan hatikuuuu |
kueh ripap hasil tangan paan |
No comments:
Post a Comment