Monday, March 2, 2015

Kuih Tradisi idaman hati...

Lately....aku terdorong buat kuih muih yang lembut2 dan oati...hehhehe macam Kaswi dan Koleh kacang...

Ahaaa....adakah aku makin tua meniti usia....dan gigi yang makin mereput memerlukan aku kunyahan yang kurang....makanya aku perlu makan kuih2 lembut ni.....wakakakakkakakka...
Atau adakah aku makin sedar diri betapa aku makin tua...adehhh....wellll Julai mem forty  years old....
Well actually kuih2 ni sedap dan amat cayor di dalam molot gitu..lagipun nak jumpa yang sedap dijual kat luor tu amatlah payahnya....itu juga mendorong aku try to cook it by myself...perghhhh!!!

Percobaan pertama terhadap Kuih Kaswi aka Kuih Kontut wakakakakakkakakak..... amatlah mantap dan berjaya....fuhhhh......dengan resepi daripada.. http://yatiememories.blogspot.com/2014/05/kaswi-tepung-pulut.html...semoga dihalal kan...

so this was my rupa of kuih kaswi...melting....alhamdulillah...


Bahan A :-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung pulut
  • 1/2 sk kapur yang pekat
  • 2 cawan air
  • sedikit warna coklat (tak letak pun takpe)
Bahan B :- 
  • 3/4 cawan gula merah/melaka 
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/2 sk garam
  • 2 cawan air
  • 2 helai daun pandan - disimpul   
 Bahan C :-
  •  kelapa parut kukus dengan sedikit garam dan daun pandan
Cara-cara
  1. Campur bahan2 A ke dalam  mangkuk dan kacau rata. Ketepikan.
  2. Campur bahan2 B ke dalam  periuk dan masak hingga mendidih. Tuangkan ke dalam campuran A dan kacau rata. Tapis adunan.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang bergris dan dipanaskan dulu. Kukus selama 30-40 min jika mengguna loyang dan 15 min jika mengguna acuan lompang.
  4. Biar kuih benar2 sejuk, potong sesuai selera dan sajikan dengan kelapa parut kukus.

Ok...Koleh Kacang one of my peberet kuih...kalau dulu2 bulan posa baru boleh jumpa dan utk hari2 biasa susah wooooo.....so alhamdulillah....first try ikut resepi dari blog http://www.delimazamrud.my/2012/06/kole-kacang-hijau.html dan ternyata rasanya sedap tapi agak lembik dan tak boleh potong maybe kurang minyak dan kurang kacau sampai likat... so petang tu i asked Chenta Hati ku utk kacau menggunakan kegagahan tangan nya yang sado tu wakakakkaka dan ternyata alhamdulillah...sedap dan boleh dipotong....



Bahan2 

1 cawan gule merah
2 sudu besaq gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
Daun pandan
Secubit garam

Bahan2 nk buat tahi minyak

1 cawan santan pekat.

Cara2 nk masak tahi minyak

Masak 1 cawan santan pekat sampai jd tahi minyak n ketepikan, ambil 2 sudu besaq minyak yg ada..

Cara masak kuih kole kacang

Masakkan gula merah n gula pasir ngan 1 cawan air sampai hancur ( rebus dgn daun pandan ), sejukkan.. Biler larutan dah sejuk masukkan santan, tepung kacang hijau, garam n air gule merah dan blenderkan dia sampai sebati..Masukkan kedalam periuk yg ade minyak td n masak sampai agak pekat n bekilat..Biler dah siap masukkan adunan td kedlam loyang yg dah disapu ngan minyak, setelah adunan rata letakkan tahi minyak diatas adunan td sedia tuk dihidangkan ...



Well cita2 aku makin tinggi la ni...tepung talam....seri muka...dll duk dalam list ni...huahuahuahua...semangat tak hengatttttt....insyaallah....

No comments:

Post a Comment