Monday, February 20, 2012

Mee Bandung Terlampau



Masa aku ngandung Paan dulu idak ler plak tekak aku ni ngidam memacam tapi dalam keadaan normal ni keinginan aku atau boleh dipanggil ngidam jugak ler terutama pada makanan amatlah tinggi...well...i luv food..huhuhuhu....potang yang mondung ni...aku tringin nak makan mee bandung muar...hari tu balik ke Tangkak takder pluang nak manjang kan langkah ku ke sana...di caghik kodai seghato Kajang nih...takdo do ku jumpo yg bekonan di tokak...mau tak mau kena la aku masak...

Ikut versi mak aku dah solalu aku try dah...mee bandung versi mak aku ni campak2 yo dlm kuali bahan2 eh...haaa siap...tapi peberet aku memang mee bandung muar style...bukak myresipi.com..jumpo resipi simple...setolah diteliti ado yg takdo dlm freezer bahan2 nya...jadik aku modified sikit ikut aku ler...hehhehe...

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 peket mee kuning
  • udang basah
  • udang kering n sikit ikan bilis( banyak mana ikut citarasa memasing...nak lg pekat buleh buh lebih..kasi blend )
  • 1/2 biji bwg besar
  • 3 ulas bwg putih
  • 5 tangkai cili kering
  • 2 biji kentang (guna keledek lebih sweet) - direbus dan dilenyek @ suku cawan kacang tanah goreng(dtumbuk) - klu tk nk letak pon tkpe tp lebihkan udang kering supaya kuah pekat.
  • 4 biji telur
  • bunga kobis/sawi
  • bawang goreng
  • Hirisan cili merah
  • kiub daging lembu knorr (ayo rebusan daging lagi manis)
  • Gula
  • Garam
  • fish cake (digoreng)
  • limau kasturi / limau nipis
  • tauhu goreng - hiris nipis

Cara-cara

  1. Celur mee kuning
  2. Blend bwg besar,bwg putih,cili kering. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
  3. Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau. Kemudian masukkan kiub lembu (atau air rebusan daging),kentang  lenyek/ kcg tanah dan udang basah. Masukkan bunga kobis.kalau nak masuk sawi kena masuk kendian.Didihkan. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.(boleh bubuh sos cili sikit..ikut citarasa masing2)
  4. Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji2. Jgn kacau supaya telur tidak pecah.Biarkan telur masak/separuh masak (terpulang).
  5. Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng,tauhu, hirisan cili dan limau kasturi. Siap utk dimakan.
6.   Kalau nak podeh lagik...bubuh cili api potong kocik2..


bahan2 yg digunakan (kecuali kucai dan lengkuas...ceisszzz boleh lak enterpremm)

rebus potato

kasik goreng itu tauhu

Ikut komen ank2 aku...positippp alhamdulillah...depa suka....sedap depa kata...hehhe aku makan pun ghaser sedap gak....yaaaaaaaaaaahuuuuu suka nya aku...tak pyh aku nak guna rempah mee bandung yg aku rasa tak sedap lansung tu....buek sendirik lg pueh ati.Maka utk memantapkan lagik minum potang aku maka aku pun bancuh gak la ayo bandung soda...





No comments:

Post a Comment