Tuesday, June 14, 2011

KUEH RIPAP

Petang yg mendung....sambil bengkek ngajo kakak buat Maths...perghhhh....sakit qalbu...nak tercabut anak tekak menggigil parkinson aku dibuatnya...tetiba tekak ni tringin nak makan kueh ripap...mak aku panggey kueh ripap...kueh karipap la tu....makan taun gak ler aku tak buat kueh ripap ni....dedulu...masa skolah2 dulu mak juai kueh...haa...aku la tukang buat inti kueh ripap ni...bab2 kelim tepi dia tu yg paling lemah tu...aduhh...memang sampai skang tak lawo kelim nya...haaa...anyah kelim kueh ripap memang cantek....lawo giler....(tak gitu nyah.... hehehhe).

Haaa meh kita list down bahan2 pastri dia...

Pastri


tepong gandum
marjerin
air

Inti kueh ripap


kentang (dipotong dadu.tapi kalu nak potong triangle ker...sfera ke...buleh jer...)
bawang kecik,bawang putih,halia,udang kering (kasi tumbuk sumer skali)
serbuk kari daging (bancuh dengan air)
daging ayam cincang
bawang goreng
minyak

Cara membuat :

PASTRI

gaulkan tepong gandum dengan marjerin dan air secukup adunan dan jadi doh

INTI

panaskan minyak
tumiskan bahan2 yg ditumbuk
masukkan serbuk kari yg dah dibancuh
masukkan ayam cincang
masukkan air
masak sampai empuk
bubuh garam,gula secukup rasa
bila dah empuk last skali buh la bwg goreng.

Lepas tu komer doh kan kecik2....kasi leper dgn penggelek...tak kisah la nak buat bentuk apa pun...
lepas tu komer kelim tepi dia lawo2...usah ikut kekeliman aku yg jelita tu....hehehhehe
lepas tu komer goreng le...deep fry yer...sampai kekuningan...usah kehitaman....

walaupun rupa mu terkembong2 tapi raaasa muuuuu...menjadi pojaan hatikuuuu

kueh ripap hasil tangan paan

No comments:

Post a Comment